Kimdir?/Nedir?, Nedir?

EVRENDEKİ GAZ VE TOZ BULUTLARI: NEBULA

Carina Nebulası

Merhabalar sevgili Meyus okuru,

Bildiğiniz gibi ben bir coğrafyacıyım. İnsanların aklına coğrafya dediğimde dağlar dereler geliyor. Ayaklı atlas muamelesi görmek biraz ilginç aslında. Coğrafya, sadece yeryüzü şekilleriyle sınırlı değildir sevgili okur.  İnsanı etkileyen ne varsa onunla ilgilidir.

Uzay, fizik ve kozmolojinin esas konusu olsa da insanı ilgilendirdiğinden kıyısından köşesinden bizde ilgileniyoruz diyebilirim. Konunun uzmanı kadar olmasa da nebulalar ve tabi ki Big Bang hakkında kısaca bilgi vereceğim.

Big Bang, 15 milyar yıl önce planck sıcaklığa ulaşılıp olan patlamada kainata sıcaklık ve basınca bağlı yoğun yağımsı yapıda enerji (mükemmel sıvı) dağıldı. E = mc² formülü gereği, soğuma ve yoğunlaşmaya bağlı olarak enerjinin kütle kazanmıştır.

Atomik parçaların( Foton, Quark ve Gluonlar) oluşması, soğuma yoğunlaşmanın devam etmesi ile atomik parçalarda kütle çekim kuvvetini artmaya başlamıştır. Atomik parçaların birleşmesi ile Elektron, Proton ve Nötronlar oluşmuştur. Onların da birleşmesi ve soğuma ve yoğunlaşmanın devam etmektedir.

Proton ve nötronların kütle çekim kuvvetiyle birleşmesiyle atom çekirdeği oluşmuştur. Atom çekirdeğinin elektromanyetik kuvvet ile elektronlarla birleşmesiyle atom oluşmuştur. İlk olarak Hidrojen, Helyum ve Berilyum atomları oluşmuştur.

  • İlk elektronun oluşmasının sebebi ısıya en dayanıklı olmasıdır.
  • Protonun çekim kuvveti daha fazladır.
  • Hidrojen miktarı fazla ise yıldız, az ise gezegen olur.
  • Zaman; atomun oluşumun başlar.

Hidrojen demişken sevgili okur. Evrenin oluşumunda onunda bir hayli katkısı bulunmaktadır. İlk oluşan ve evrende en fazla olan atomdur. Oluşumu en basit ve en yoğun enerjiye sahip atomdur. Füzyon sayesinde diğer atomların oluşunda temel unsurdur. Diyerek kısa bir bilgilendirme yapayım.

Nebulaya gelecek olursam sevgili okur.

Büyük patlama ile oluşan atomik parçalar ve atomlar ise yıldızlarda gerçekleşen nükleer füzyon sonucunda ortaya çıkan elementlerin meydana getirdiği toz ve gaz yığınlarına nebula adı verilir. Evrendeki tüm gök cisimlerinin oluşmasını sağlayan nebulalardır. Nebulalar sayesinde galaksiler parlar.

Örümcek Nebulası

Konu ile ilgili düşüncelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Kendinize iyi bakın…

XOXO


  1. görsel buradan,
  2. görsel buradan alınmıştır.

“EVRENDEKİ GAZ VE TOZ BULUTLARI: NEBULA” için 2 yorum

Yorum bırakın