S-Ş, T, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Tiyatro, Şinasi

ŞAİR EVLENMESİ

Aşk ve sevgisiz evlenen geçinebilirse aşk olsun!

Merhabalar sevgili Meyus okuru,

Şinasi’nin kaleme aldığı Şair Evlenmesi Türk Edebiyatında yayımlanan ilk Türkçe tiyatro eseri olarak kabul edilir. Tek perdelik töre komedisi olan eserde, görücü usulü evliliklerin yarattığı sıkıntılardan bahsetmektedir.  

Genç ve fazlasıyla Avrupai olan Müştak Bey, kılavuz aracılığı ile genç ve güzel Kumru Hanım ile evlenmeye hazırlanırken hoca ile beraber oyuna getirilip yaşlı ve çirkin ablası Sakine Hanım ile evlendirilir.

Ağlama evladım, sen ağlayacağına düşman ağlasın.”
Ah! Düşmanlarım benim bu halimi bilseler nasıl gülerler.”

Durumu kabul etmeyen Müştak Bey derdinin anlatmaya çalışırken mahalle imamı olan Ebüllaklaka hoca ve köylü tarafından kınanırken, yardımına yakın arkadaşı olan zeki Hikmet Efendi yetişir.

Köylüyü de galeyana getiren düzenbaz hocaya rüşvet verip durumu tersine çeviren Hikmet Efendi, arkadaşının evliliğini kurtarırken, hocanın düzenbazlığına şahit olup bunu sesli dile getiren çöpçü yediği azardan sonra bir daha insanların işine karışmaya tövbe eder.

Bir kumrusun sen tab’a muvafık
Yapsam yavanı sinemde layık
Can ü gönülden ben oldum aşık
Yapsam yuvanı sinemde layık”

Bir çırpıda biten ve içerisinde ufak tefek laf oyunları olan eser tam olarak kafa dağıtmalık olmakla beraber o zamandan bu zamana çokta bir şeyin değişmediğini göstermektedir.

İnsanları oyuna getirmek için çabalayanlar, bu tuzağa düşenler, doğruyu söylediği için dokuz köyden kovulanlar derken Hikmet Efendi gibi olayı çözen gözü açık dostlarımız olmadığı sürece işimiz iş sevgili okur.

Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Kendinize iyi bakın…

XOXO


Kitap Adı Şair Evlenmesi
Yazar Şinasi
Tür Tiyatro, Edebiyat
Yayınevi İş Bankası Kültür Yayınları
Orijinal Adı شاعر اولنمه‌س

Yorum bırakın