Doğan Kitap, Modern Edebiyat, U-Ü, umberto eco

Umberto Eco: Prag Mezarlığı

Mesele hayatta kalmak mı? Ayakta kalmak mı?

Güç bir tutkudur. Hele ki makam mevkiinin gücü, baş döndürücü derecede muhteşemdir. Hele bir de Umberto Eco gibi usta bir kalemin elinden çıkan bir kitaptan, böylesine bol manevralı bir siyasi entrika hikayesi okumak oldukça zorlayıcıydı diyebilirim.

Prag Mezarlığı, Siyon Bilgelerinin Protokollerinin nasıl ortaya çıktığını anlatıyor bize. Başkarakter hariç pek çok kişi, tarihin içinden çıkıp gelmiş gerçek insanlar… İstihbaratın gücü mü desek yoksa yönetme tutkusunun insanı getirdiği son nokta mı desek bilemiyorum. Herkes birbirinin kuyusunu kazmakla meşgul…

Ancak sizi bir konuda uyarmalıyım! Eğer 18-19. yy Avrupa Tarihi hakkında pek bir şey bilmiyorsanız, bu kitabı okurken pek bir zorlanacaksınız. Hatta zaman zaman beyniniz yanacak. Yine de bu kitap bana aslında devlet kavramının ne olduğunu sorgulattı. Halkı kim yönetir sevgili Meyus Okur? Halkı yönetenleri kim yönetir? Devlet nedir? Kimlerden ibarettir?

“Halka umut vermek için bir düşman gereklidir.”

Oldukça şişko, doymak bilmeyen mükemmel bir damak tadına sahip katil bir antikacı mı devleti yönetmekte yoksa kilise çanı altında bir ömür yaşamış din adamı mı? Yoksa bunların ikisi birlikte mi çalışıyor? Neden yazışıyorlar? Üsttekiler! kusursuz bir taklitçi olan başkarakterimizden neden Yahudilerin dünyayı ele geçireceğine dair planlarının yazılı olduğu bir belge hazırlamasını istediler?

“Abartılı şekilde kullanılırsa her şey zehirdir.”

Gizli tarikatlar, örgütler, Hristiyanlık ve Yahudilik, devrimler, savaşlar, hastalıklar, çıkar ilişkileri, Cizvitler ve Masonlar hakkında istemediğiniz kadar bilginin mevcut olduğu bu kitap tek cümle ile özetlemek gerekirse “Yahudi Düşmanlığı” üzerine.

Prag Mezarlığı hakkında konuşulacak çok şey var. Ancak ben kısa kesip kitabı okumanızı öneririm. Zira bittiğinde illa ki aklınızda kalacak üç beş bilgi ve soru oluyor. Yazarın okuduğum ilk kitabı olan bu hikaye, odaklanmakta en çok zorlandığım hikayelerden biridir. Yine de okumak bizim işimiz Meyus Okur. İyi günler dilerim.


Çevirmen:Eren Cendey
Yayın Tarihi2014-05-13
ISBN6050903676
Baskı Sayısı16. Baskı
DilTÜRKÇE
Sayfa Sayısı496
Cilt TipiKarton Kapak
Kağıt CinsiKitap Kağıdı
Boyut13.5 x 19.5 cm

Yorum bırakın