ötüken neşriyat, M, Mehmed Niyazi, Modern Edebiyat

Mehmet Niyazi: Varolmak Kavgası

HUU! MURAD HUU!

Merhabalar Sevgili Meyus Okur. Hani derler ya bazen bir kitap hayata olan bütün bakış açınızı değiştirir. Bazen bir kitap içinizde tanıdık bir yarayı sızlatır, bir cümle, bir kelime size hiç hissetmediğiniz duyguları hissettirir ya da tarif edemediğiniz acınızı sayfalara döker. İşte bu kitap bana bu duyguyu yaşattı.

Mehmet Niyazi eli öpülesi bir adam, ince ince işlediği hikayesini okurken karakterle birlikte utanıp, karakterle birlikte yoruluyor, yatıyor, kalkıyor onun acısını iliklerinize kadar hissederken elinizden hiçbir şey gelmemesinin çaresizliğini yaşıyorsunuz.

Kitabın tanıtım bülteninde de denildiği gibi bir neslin kendi evlatlarını yok edişinin hikayesinin anlatıldığı bu kitap, Eskişehir’de annesi ile birlikte köyde yaşayan bir çocuğun, İmam- Hatip Lisesi’ne başlaması ve idealleri uğrunda kendini Kars’ın kuş uçmaz kervan geçmez bir köyünde bulmasıyla son buluyor demek isterdim ancak öyle değil.

Ana karakter Murat Hoca, yüreği iman dolu, akıllı, merhametli ve konuştuğu zaman kendini dinleten bir adam. Annesinin binbir fedakarlığı sayesinde üniversiteyi bitirip öğretmen oluyor ancak öğrencisine tavsiye ettiği bir dergi yüzünden mesleğinden ihraç edilip işsiz kalınca imam olarak Kars’ın bir köyüne gidip, oranın yozlaşmış ancak mayasında hala merhamet ve inanç olan insanlarına umut oluyor ve kavga gürültü eksik olmayan bir köyü örnek alınacak bir yer haline getiriyor. Ancak malum zamanlarda kitap okumayı dahi yasak eden zihniyet onu hapis ediyor.

“ardımızda bir çığlık dahi bıraksak, inan ki, bin yıl sonra dahi olsa çığlığımızda insanın mutluluğu bulunacaktır.”

Eğer bir davanız varsa, eğer bir hayaliniz varsa, eğer merhamete ve insanlığa inanıyorsanız asla mücadele etmekten vazgeçmemeniz gerektiğini bazen şiddetle bazen de öğüt verir gibi anlatan bu kitap ilgilenenlerin kesinlikle okuması gereken bir kitap. Ben çok etkilendim. Umarım sizler de okursunuz ve anlatırsınız. Güzel günler dinlerim. Sağlıcakla kalın, bizimle kalın.


Yayın Tarihi2019-06-13
ISBN9754370400
Baskı Sayısı16. Baskı
DilTÜRKÇE
Sayfa Sayısı251
Cilt TipiKarton Kapak
Kağıt CinsiKitap Kağıdı
Boyut12 x 19.5 cm

Yorum bırakın