Agatha Christie, Altın Kitaplar, Klasik Edebiyat, Polisiye, roman

NOEL KEKİNİN GİZEMİ

“MÜRDÜM ERİKLİ KEKTEN YEMEYİN
SİZİN İYİLİĞİNİZİ DÜŞÜNEN BİRİ…”

Merhabalar sevgili Meyus okuru,

Zihnimi sakinleştirmek, okuduğum kitabın diliyle ilgili bir sürprizle karşılaşmak istemediğim dönemlerde yöneldiğim kişi elbette Agatha Christie’dir.

Sevgili Agatha Chrıstie’nin ikonik karakterlerinden bir olan Hercule Poriot’un başından geçen birbirinden farklı 6 olayın işlendiği kitapta ilk hikaye kitaba adını veren Noel Kekinin Gizemi’dir.  Her hikayeden bahsedip kitabın okunma zevkini azaltmak istemediğimden size sadece ilk hikayeden bahsedeceğim sevgili okur.

Noel tatili için konforlu yerleri tercih edene Poirot, sevgili dostunun ısrarı ve de evdeki ısıtmayla yalıtımın iyi durumda olduğuna dair aldığı garanti ile kırsala gitmeyi kabul eder.

Ev sahibi olan Bayan Lacey’in elbette tek konuğu sevgili dedektif değildir.  Ev sahiplerinin kız ve erkek torunları, kuzinleri ve ahbapları ile küçük geleneksel bir Noel geçirmek isterler. Bayan Lacey, büyük torunu Sarah’ın dikkatini kendisiyle beraber getirdiği Desmond ile arasında ki arkadaşlıktan hiç hoşlanmasa da onun gönlünü kırmak istemez. Üstelik bu genç adam odasından bile çıkamayan hasta kız kardeşinin her şeyi ile bu kadar ilgilenirken düşündüğü kadar kötü biri olamazdı değil mi?

Belçikalı dedektif, evdeki herkes ile tanışırken odasında Noel keki ile ilgili bulduğu ufak not bir hayli kafa karıştırıcıydı. Mösyö Poirot notun altında yatanı anlamaya çalışırken, evde bulunda gençlerin de mösyö için başka planları vardır.

Av dünyanın her yerinde farklıdır. Tilkiyi yakalamak için köpeklerle birlikte at koşturmak gerekir.”

Emekli olan dedektifin cinayet karşısında vereceği tepkiyi merak eden gençler, yapacakları ufak şakanın gerçeğe dönüşmesini elbette beklememektedir.

Ava gidenlerin avladıkları, kırsalda geçen bu ufak Noel tatili sevgili dedektif için bir hayli keyifli olmaya başlamıştı sevgili okur.

 Yani açıkçası bu İngilizler kadar soğuk yapıda başka bir millet var mı? Bu gerçekten merak ettiğim bir şey sevgili okur. ‘Aaa! genç bir kız öldü. Hadi, ateş başında bir bardak çay eşliğinde bu olayı konuşalım.’ Gerçekten bu insanların nemrutluğu bazen insanın asabını bozuyor.

İnsanların psikolojisi üzerinde iklim ve jeolojinin önemini biliyorum ama yani Sibirya’daymışçasına buz kesen kişilikleri beni benden alıyor sevgili okur.

Onun haricinde klasik bir Agatha kitabıydı. Herkesi zan altında bırakıp, gizli bir ipucuyla bize asıl katili gösteriyordu. İyi tarafı birden fazla hikaye olmasından dolayı sıkılmadan başka bir olay örgüsüne geçiyordur.

Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Kendinize iyi bakın…

XOXO


Yazar:Agatha Christie
Çevirmen:Çiğdem Öztekin
Orijinal Adı:The Adventure of the Christmas Pudding
Tür:Roman, Polisiye, Edebiyat
Yayınevi:Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı:272

Yorum bırakın