Can Yayınları, Modern Edebiyat, P, P-R, Paul Auster

Paul Auster: New York Üçlemesi

Aşağı iniş ile yukarı çıkış aynıdır…

Modern Amerikan edebiyatının, adından söz ettiren yazarımız Paul Auster’ın, (72) 1987’de yayınladığı New York Üçlemesi büyük ilgi gören bir kitap sevgili Meyus Okur- ki bence sonuna kadar hak ediyor. Üç hikaye tek bir kitapta toplanmış; Cam Kent, Hayaletler, Kilitli Oda

Aynı hikayenin üç farklı versiyonunu okuduğumuz bu yapıt; insan olmanın en karanlıkta kalmış yönlerini acımadan göz önüne seriyor, hepimizin içinde sakladığı nefret, kin, öfke, şehvet gibi duygularla okuyucusunu yüzleştiriyor.

Adı üstünde üç kitabın merkezi de New York, karakterler birbiriyle iç içe geçmiş durumda bir kitabın baş karakteri diğer kitabın yan karakterine dönüşürken bir vakit sonra karakterleri birbirinden ayırmak imkansız hale geliyor. Çünkü hepsi bir noktada aynı amaç uğruna asla çözülemeyecek bir gizemin peşinden koşmaya başlıyorlar: İnsan!

Ben ilk kitabı okurken, hiç beklemediğim bir sonla yüzleşmeye çalışıyordum. Öyle bir an geldi ki,  kendimi “ulan bu karakterin tuvalet sorununu nasıl çözdüğünü de açıkla sana helal olsun diyeceğim.” derken buldum. Ve evet onu da açıkladı…

İkinci kitapta ise size verebileceğim tek ipucu hiçbir karakter isminin ve hiçbir konuşma çizgisinin bulunmadığı olur.

Üçüncü ve son hikayede ise başlangıçtan beri var olduğuna hiç inanmadığım bir adamın peşinden koşup onu yakalamaya çalıştım anlatıcı ile birlikte.

Şunu belirtmeliyim ki üç hikayenin sonu da size bir tatmin duygusu yaşatmayacak ancak düşünüce uygun başka son da bulamayacaksınız.

Yazmak yalnızlık gerektirir. İnsanın hayatına el koyar. Bir anlamda bir yazarın kendine ait bir hayatı yoktur. Varken bile gerçekten var değildir

Okurken gerildiğim nadir kitaplardan biridir New York Üçlemesi. Ancak yaşadığım bu şey bir psikolojik bir gerilimdi. Karakterlerin iç dünyası hem çok tanıdık hem de çok mesafeliydi aslında.

Bir de Paul Auster yazmaktan zevk alan ve yazmayı arzulayan herkese bir soru sormuş gibi geldi bana… İyi bir hikaye için en fazla neyi feda edebilirsiniz?

New York üçlemesi, düşündüren ve aksiyonu dinmeyen bir kitaptı. Sizlere de tavsiye eder, güzel ve huzurlu günler dilerim.


Çevirmen:İlknur Özdemir
Yayın Tarihi2016-04-19
Orjinal AdıThe New York Trilogy
ISBN9750704584
Baskı Sayısı17. Baskı
DilTÜRKÇE
Sayfa Sayısı382
Cilt TipiKarton Kapak
Kağıt CinsiKitap Kağıdı
Boyut12.5 x 19.5 cm

Yorum bırakın