A, Arthur Machen, Gerilim-Korku, Hikaye, I-İ, ithaki yayınları, karanlık kitaplık

YÜCE TANRI PAN

“ET DIABOLUS INCARNATE EST. ET HOMO FACTUS EST.”

Ve (bir) şeytan ete kemiğe büründü. Ve insan oluştu.

Merhabalar sevgili Meyus okuru,

İthaki’nin Karanlık Kitaplık serisine İnnsmouth’un Üzerindeki Gölge ile başlamıştım ve hoşuma gitmişti. Bu sebeple Arthur Machen’in Yüce Tanrı Pan kitabını alırken pek tereddüde düşmedim. Tabi bunun diğer bir sebebi bir içim su uzunluğunda olmasıydı.

Arthur Machen 1890’lı yıllarda, yazdığı fantastik ve korku öyküleri ile dikkat çekmiş birisiydi. Kitaplarında Kelt kültüründen beslenirdi. Bu eserinde de bunu görüyoruz.

Yüce Tanrı Pan, ormanların ve doğanın tanrısı ve onu görmek isteyen Dr. Raymond’ın ufak bir deneyi ile başlamaktadır. Bazen zararsız olacağını düşündüğümüz ufak müdahalelerin ne gibi sonuçlar getirebileceğini fark edemiyoruz. Belki de göze alınabilir riskler olarak görüyoruzdur. Tıpkı Dr. Raymond gibi.

Deneyin ardından başa bir olaya geçen kitapta ilerleyen bölümler birbirinden bağımsız gibi görünürken yavaşça birbirleri ile ilişkisini görme başlıyoruz sevgili okur.

“Her bir buğday tanesinde bir yıldızın ruhu saklıdır.”

Dr. Raymond’a tanıklık eden Bay Clarke’ın, farklı arkadaşlarının başına gelen olaylar ile zamanla parçaları bileştirişine şahit olmaktayız. Böylelikle yarım kalmış olaylar netlik kazanıp belirli bir olay örgüsüne bağlanmaktadır.

Anlatımındaki teknik yazıldığı çağın etkisini bir hayli gösteriyor olması gözüme çarpan ilk unsurlardan. O dönemin Londra’sını ve bu şehrin arka sokaklarını da olabildiğince göstermektedir.

 Ayrıca karakterlerin yansıtılışı ve öykü anlatıcının temposu zaten kısa olan öykünün akıp gitmesini sağlıyor sevgili okur.

Ben gerilip korkmadım. Daha çok fantastik bir cinayet romanı okuyormuş gibi hissettim. Ancak o döneme göre bakıldığında insanın dehşete düştüğünde verdiği tepkileri ve bunu karşıya aktarışı gayet güzeldi.

“Bir uçuruma bakmış ve dehşet içinde bakışlarını kaçırmış bir gezgin gibiyim.”

Kurgusu sade ve güzel olan kitapta gereksiz ayrıntılara ya da kişilere yer verilmemişti.  Olay örgüsünün takibi için bu gayet hoş bir ayrıntı çünkü zaten kısa olan bir kitapta kişi kalabalığı, zihni yormaktan başka bir işe yaramıyor açıkçası sevgili okur.

Kitaptan ek olarak beklentim belki Pan’ı ve ormanın içinde olanları daha detaylı görmek isterdim.

Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Kendinize iyi bakın…

XOXO


Adı:Yüce Tanrı Pan
Yazar:Arthur Machen, Barış Tanyeri (Çevirmen)
Baskı tarihi:Temmuz 2018
Sayfa sayısı:80
Format:Karton kapak
ISBN:9786053758310
Kitabın türü: Korku-GerilimRoman
Orijinal adı:The Great God Pan
Yayınevi: İthaki Yayınları

Yorum bırakın