Agatha Christie, alexandre dumas, Arzu çur, beyazıt akman, charlotte bronte, Eleştiri, iskender pala, Julia Quinn, Mehmed Niyazi, Mustafa Kutlu, Nazan Bekiroğlu, Nikolay GOGOL, Nora Roberts, Oscar Wilde, reşat nuri güntekin, Stefan Zweig, Ursula K. Le Guin

*Z RAPORU

Merhabalar, güzel günler dileriz Sevgili Meyus Okuru,

Yıllar su gibi akıp giderken, bir yılı daha geride bırakıp koşmaya devam ederken güzel bir yılın ilk günleri olmasını dilediğimiz ilk haftada; bendeniz Sofi ve sayfamızın diğer yazarı Sevgili Vaveyla oturduk ve ortak bir yazı yazmaya karar verdik. Elbette bol atışmalı, tartışmalı yer yer şiddetin de dahil olduğu bir dizi olaylar neticesinde gayet adil bir yöntemle kura çekerek ‘en’ lerimizi belirlemeyi başardık.

Lafı uzatmadan sadece seçtiklerimizin bütün bir okuma zevkimizin hepsini yansıtmadığını belirterek enlerimizi siz değerli okuyucularımıza sunmak isteriz.

1. Beyazıt Akman’ın ‘Osman’ adlı kitabından kalbimizde ince bir hüzün dudaklarımızda belli belirsiz bir tebessümle okuduğumuz Osman Bey ve Rabia Bala Hatun’un dillere destan sevdası bizler için listenin birinci sırasını hak eden ortak çiftimizdir.(Ortak)

2. Arzu Çur’un Ayşegül Boşanıyor adlı kitabından Ayşegül ve Berdan: muhteşem bir felaketler silsilesi içinde tanışıp kaderin birleştirdiği bu ikilimiz doğallığı ve içtenliği ile gönlümde taht kurmayı başardı. Ayşegül hayatla ilgili bir tecrübesi olmadan kocasının kanatlarının altına girmiş biriydi. 30undan sonra hayat mücadelesini öğrenip birde üzerine aşkı bulması gerçekçiliğiyle beraber her daim çekici gelmiştir. (Vaveyla)

3. Nazan Bekiroğlu’nun Nar Ağacı kitabının destansı çifti Zehra ve Setterhan; bir kitap boyunca bıkmadan, usanmadan umutla sizin kavuşmanızı beklediğim için hiç pişman değilim. Yazarımızın da dediği gibi “kaynağı farklı iki nehrin buluşması” nı okumak farklı bir zevkti. Benim gözümde sadece en sevdiğim çift değil aynı zamanda en sevdiğim kitaplardan biridir. (Sofi)

4. Nazan Bekiroğlu’nun bir diğer kitabı Yusuf ile Züleyha; Kur’an da dahil olmak üzere yüzlerce kitapta yazan, gerçekliğe dayanan bu hikayede beni özellikle Nazan Bekiroğlu’nun kaleminin etkilemesinin sebebi Züleyha’nın gözünden anlatılmasıydı. Züleyha’nın aşkının naifliği ile içimi eritmeyi başarmıştı. (Vaveyla)

5. Charlotte Bronte’den Jane Eyre ve Edward Rochester; okuduğum ilk aşk romanı olması sebebiyle bende farklı bir yeri olan bu kitabın ana karakterleri de gönlümde taht kurmayı başarmış bir çifttir. Zekaları ve baştan sona bozmadıkları sakin duruşlarıyla aşkı ve gerçek hayatı bizlere anlatmayı başarmışlardı.(Sofi)

1. Monte Kristo Kontu; ilmek ilmek işlediği dahiyane intikam planıyla, Türklere benzeyen yaşam tarzının verdiği çekiciliğiyle ve akıp giden hikayesiyle listenin başında olmayı hak eden karakterdir.(Sofi)

2. Dorian Gray; kötülüğün karanlık kalbine korkmadan inip dibine kadar yaşayan ve insana ayna tutan Dorian ikinci sırada olmalı.(Sofi)

3. Fritz, Korku kitabında tanıştığımız bu karakterimiz için ne yalan söyleyeyim bu kadar silik gözükürken sarsıcı bir ders vermesini hiç beklemiyordum. Bu sebeple başlarda olmayı hak ediyor.(Vaveyla)

4. Selver, Dünyaya Orman Denir kitabının ana karakterlerinden biri, devrimci ve korkularına rağmen ilerlemeye devam eden biriydi sevgili okur. (Vaveyla)

5. Gogol’un zavallı Akaki Akakiyevic’i, paltozede adamımız kalbimde derin bir hüzün bıraktın. Sen burada olmalısın. (Sofi)

6. Roarke, kusurlu bir kusursuzluk ögesi olarak ölüm serisinin hayatımıza soktuğu Roarke’ı anlatmaya kelimeler yetmez. Kanun tanımaz, ultra ultra zengin, yakıcı bir yakışıklı İrlanda serserisi Roarke.(Vaveyla)

7. Mustafa Kutlu’nun ‘Yoksulluk İçimizde’ adlı kitabının dik duruşunu bozmayan, inancı uğrunu dünyalık her şeyi terk eden asil kızı Süheyla; sen bu listede olmalısın. (Sofi)

8.Dimitri, vampir romanların aşırı popüler olduğu dönemde okuduğum Vampir Akademisi serisindeki muhteşem eğitmen ve koruma olan Dimitri, bir genç kızın hayallerindeki her şeye sahipti sevgili okur.  İtiraf etmek gerekirse kalbim hala pır pır eder kendisi aklıma geldiğinde. (Vaveyla)

9. Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk kitabının anlatıcısı Leyla ile Mecnun kitabı karakter olarak burada olmalı. Sonuç olarak çok şey görüp geçirdi.(Sofi)

10. Burun, şimdi diyeceksiniz ki o kadar karakter varken gerçekten favorin bir burun mu? Evet, gerçekten de öyle. Gogol öyle bir usta ki yazdığı burun bile birçok kişinin yazdığı ana karakterin önüne geçmeyi başarabiliyor.(Vaveyla)

1. Alacakaranlık serisinin baş yel- pardon karakteri Bella bizlerin ortak kararıyla listede birinci sırayı hak ediyor. Gerçekten Bella; seni hiç sevmedim, beni hayattan soğuttun. Gereksiz kişi!( Sofi)

2. Ve yine bir vampir serisi olan Gece Evi’nin baş kal- pardon karakteri Zoe; sana diyecek hiçbir şeyim yok. Uzaklaş ve zihnimden çık git lütfen(Sofi)

3. Gale, Açlık Oyunları belli bir döneme damga vurmuş eserlerden biridir. Birbirinden muhteşem karakterin olduğu eserde biri vardı ki başkan Snow’dan bile daha uyuz olurdum. O da elbette hırs küpü Gale’den başkası değildi.(Vaveyla)

4. Agatha Christie’nin yeri bende her zaman ayrı olmuştur ancak Miss Murple ve onun davayı çözüş şeklinin her zaman sinir bozucu bulmuşumdur. Koyun postu giymiş kurt gibi dolanıyor etrafta.(Vaveyla)

5. Ölüm Serisi kült bir seri ve ben de birkaç kitabını okudum ancak Eve Dallas karakteri bana hiçbir zaman samimi gelmedi. Karakter gelişiminden nasibini alamayan bu kızımız (Vaveyla bu konuda bana şiddetle karşı çıksa da) ne yaşarsa yaşasın günün sonunda eski bencil, umursamaz ve asık suratlı haline geri dönüyor ve bu da beni çıldırtıyor. (Sofi)

6. Çalıkuşu’nun Kamran’ı! Şerefsiz, yüzsüz, haysiyetsiz Kamran. Sen bu sevgiyi hiç hak etmedin.(Sofi)

7. Lissa, başkarakterlerden biri olup bu kadar naif gösterilmeye çalışırken gıcık sinir bozucu bir karakter var mı diyeceğim de sürüsüne bereket. Prenses Lissa da Vampir Akademisi’nin “sana yük olmak istemiyorum” şubesinden.(Vaveyla)

8. Mavis, ölüm serisinde bana göre en boş kişi. Herkesin bir değişimi gelişimini görürken Mavis sadece boşluğu doldurmak ve bir iki bölüm insanları neşelendirip gitmek zorundaymışçasına ortalarda dolanması beni bir tık gıcık ediyor doğrusu sevgili okur. (Vaveyla)

9. Bridgerton serisindeki Portia, her şey çocuklarım için deyip onları sınıflandırması, kızını hor görmesiyle insanı çileden çıkartmayı başarıyordu. Bakınız Colin Bridgerton (Vaveyla)

10. Mehmet Niyazi’nin Deliler ve Dahiler kitabının sabır küpü misali geçmek zorunda olduğunuz en zor leveli gibi olan karakteri Maksut Çamur. Kitabı okuyanlar neden bu listede olduğunu biliyor. Çek git! (Sofi)


Yazı ile ilgili düşüncelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Kendinize iyi bakın…

XOXO

Yorum bırakın