Dergah Yayınları, Hikaye, M, Mustafa Kutlu

MUSTAFA KUTLU: YOKSULLUK İÇİMİZDE

Birlikte denize bakıyorlar. Ne denizi arkadaş ne denizi, birlikte küçük bir kıyamet yaşıyorlar. Yani kendilerine bakıyorlar. İçlerine. Bu bakışı kim engelleyebilir.

Sıkı takipçi Mustafa Kutlu okurları bilir, bu adamın yazdıklarını çözmeye çalışırken birde bakmışsınız ki kitap bitmiş. Bu kez de beni şaşırtmadı ve okumaya başladığım andan itibaren; “ne diyor bu adam yahu” dedim kendi kendime. Ancak sonra kitap manasını bana da açtı ve çok büyük bir zevk alarak bitirdim.

Üstelik esas yoksulluğun ne olduğunu bir kere daha anlayarak, bir kere daha ne kaybettiğimizi hatırlayarak bir daha eskisi gibi olamayacağını bilerek, ince bir hüzün içinde maddenin içinde eriyip kaybolan Engin’e üzülerek, Süheyla’yı ise takdir ederek çevirdim sayfaları.

Hikayeden bağımsız gibi gözükse de aslında çok ilgisi olan levhalarda bir ayrı hoşuma gitti. Özellikle Ataullah İskenderi’den ilhamla yazdığı “Ahlak Dersi” çok güzeldi.

Aslında kitap klasik bir olay ile başlasa da hiç beklemediğim bir şekilde devam etti. Süheyla’nın geçirdiği değişimi iki kelime ile özetlemesi de ayrı bir ironi idi. Onu terk edip giden ve harama batan Engin ise yıllar sonra geri döndüğünde Süheyla’dan ret cevabı almayı içine sindiremeyip, sahip olduğu bütün malın mülkün anlamını nasıl bir anda yitirdiğine hayret edip “haram bulaşmamış bir beldeye hicret etmenin” imkansız olduğunu düşünüyordu. Yine de sonunda her yerde Süheyla’yı aramaya başladığında asıl yoksul o idi.

“İnsanoğlu putunu kendi yapar. Bu gazino, düzenlenmiş bir gazinodur.”

Mustafa Kutlu; okumayı sevdiğim, okuyucusuna sürpriz sonlar yazmaktan çekinmeyen bir yazar. Üstelik tüm kitaplarını kalemle yazdığını duymuştum öğretmenimden. Yani teknoloji ona uğramamış. Ya da o kapısını açmayı tercih etmemiş sanırım.

Değişik ve kısa hikayeler okumayı seven herkese tavsiye edebileceğim bir kitaptı bu da. 100 sayfa su içer gibi bitip gidiyor hemen. Ancak bıraktığı iz benim için güzeldi.  Yeni yazılarda görüşmek dileğiyle güzel günler dilerim.


Yayın Tarihi2016-01-01
ISBN9759953126
Baskı Sayısı19. Baskı
DilTÜRKÇE
Sayfa Sayısı104
Cilt TipiKarton Kapak
Kağıt CinsiKitap Kağıdı
Boyut13.5 x 19.5 cm

“MUSTAFA KUTLU: YOKSULLUK İÇİMİZDE” için bir yorum

  1. Geri bildirim: *Z RAPORU – MEYUS OKUR

Yorum bırakın