Klasik Edebiyat, o-ö, osamu Dazai, T, Tokyo klasik yayınları

Osamu Dazai: İnsanlığımı Yitirirken

Zayıf bir insan için mutluluk bile korkutucudur.

Güzel günler dilerim Sevgili Meyus Okur

Bundan yıllar önce kendine yabancılaşma temalı bir kitap olan Albert Camus’dan Yabancı kitabını okumuştum. İnsanlığımı Yitirirken kitabı da aynı temaya sahip ancak arada büyük bir fark var. Yabancı bireyselleşmeyi anlatırken bu kitap aslında yaşama özürlü bir adamı anlatıyor.

Hayır demeyi bilmeyen, karanlık iç dünyasını mizah ve boş kahkahalar arkasına saklayan bir adamın hikâyesi İnsanlığımı Yitirirken…

Japon edebiyatı benim yabancısı olduğum bir alan ancak Japon tarihi ve kültürü, baskıcı zihniyeti ve cinsel açıdan yaşadıkları tatminsizlik duygusunu biliyorum. Japon toplumu pek çok açıdan bize yabancı gibi gelse de aslında durum pek de öyle değil.

Zira yazar Osamu Dazai de burada kendi hayat hikayesini anlatmış. Biz okuyucular ise art arda intihar edip başaramayan kitap karakteri Yozo’yu yazan Osamu’nun maalesef ki dördüncü intihar denemesinde öldüğünü biliyoruz. Hâlbuki Yozo kitap biterken yaşamaya devam ediyordu.

Hayat hepimiz için aynı değil. Bazılarımız mücadele etmekte daha fazla zorlanıyor. Herkes renklerden ve müzikten ve mutluluktan aynı derecede keyif almıyor.

Kitabı okumak isteyenler için tavsiye edebilirim. Öyle çok etkileyici bir edebi üslubu olmasa da anlattığı diğer şeyler üzerinde durup düşünmeye değerdi.

Bizimle kalın, hoşça kalın…

Yorum bırakın