Can Yayınları, G, George Orwell, Modern Edebiyat

GEORGE ORWELL: 1984

Bilinçleninceye dek baş kaldıramayacaklar, baş kaldırmazlarsa da asla bilinçlenemeyecekler

Sevgili Meyus Okur, bazen okurken korkarsınız. Benim 1984’ü okurken korktuğum gibi. Büyük birader bizi gerçekten izliyor sanırım. George Orwell’ın çağımız insanına bırakabileceği en güzel yapıttır bu kitap. Ben bu kitabı okuyalı bayağı çok oldu. Bu yüzden hatırladığım kadarıyla izlenimlerimi sizinle paylaşacağım.

Türü distopya olan bu hikayede; gözlerine, hissettiğin duyguları yansıtmak bile yasaktır. Tarihin her on günde bir silinip yeniden yazıldığı bir toplumda insan robot gibi yaşar.

Çocukluk, ergenlik, gençlik, yetişkinlik ve ihtiyarlık döneminin ayrı kuralları vardır. Ancak tek gaye, çalışmak çalışmak ve daha çok çalışmaktır. Düşünme, hissetme, karşı koyma ve sadece itaat et diyen bir büyük birader sürekli zaferler kazanır, hiç kaybetmez ve halkının iyiliği için her şeyi yapar. Böylesi fedakar bir liderin karşılık olarak beklediği tek şey ise mutlak itaattir.

Ana karakterimiz Winston aslında bu sistemin içinde doğmuş ve bana kalırsa benimsemiş biri. Ancak onu yaşadığı bu dehşet gelecekte uyandıran şey yalan olan tarihin yazıcılarından biri olması.

Her şeyin fakında olan karakterimizin bu düzene başkaldırması ise bir hayli sürüyor. Aşık olduğu kadın da onun gibi. Kitap bitene kadar geriliminiz sürüyor. Ha yakalandı ha yakalanacak derken karakterle birlikte o sıkıntılı, karanlık ve robotik geleceğin içinde hapsoluyorsunuz. Benim bu kitap için söyleyebileceğim tek şey, kesinlikle George Orwell’ın yaşadığımız çağın bir tık ötesini çok acımasızca yansıttığı olur.

Ama artık her şey yoluna girmişti, mücadele sona ermişti. Sonunda kendine karşı zafere ulaşmıştı. Büyük Birader’i çok seviyordu.

Kesinlikle okumalı ve teknoloji çağının bizi sürüklediği bu uçurumun sonunda, bizi nasıl bir gelecek beklediğini ve bu geleceği nasıl kurtaracağımızı düşünmeliyiz. Güzel günler dilerim Meyus Okur. İçinizdeki Büyük Birader’e sakın yenilmeyin zira o bizim korkularımızdan ibaret ve inandığımız kadar güçlü.


Çevirmen:Celal Üster
Kapak:Utku Lomlu
Yayın Tarihi2019-04-25
Orjinal AdıNineteen Eighty-four
ISBN9750718533
Baskı Sayısı66. Baskı
DilTÜRKÇE
Sayfa Sayısı352
Cilt TipiKarton Kapak
Kağıt CinsiKitap Kağıdı
Boyut12.5 x 19.5 cm

Yorum bırakın