Bilim Kurgu, Hikaye, U-Ü, Ursula K. Le Guin, versus kitap

YABAN KIZLAR

“Kuralları öğretti. Neye inanıldığını öğretti. Kurallar adalet içermediğinden adaleti öğretmedi.”

Merhabalar sevgili Meyus okuru,

Bir yazarla tanıştığım ilk kitap benim için çok önemlidir. Ya o yazarı sahiplenirim ya da aman kitap işte derim. Yaban Kızlar benim Ursula K. Le  Guin ile tanıştığım kitaptır. Kitapla ilgili bildiğim tek şey bilim kurgu olduğuydu.

Kitap 5 bölümden oluşmakta, ilk bölüm Yaban Kızlar’ın hikayesini anlatmaktaydı.

Taçlar(soylular), Kökler(ticaretle uğraşan kesim) ve Topraklar(Taçların köleleri) olmak üzere üç sınıf var. Taçlar her türlü üstünlüğe sahip olmakla birlikte, isimsiz Toprak halkından birine isim verdiğinde onu kölesi olarak almış sayılmaktadır.

“… içinde adalete yer olan, “ama” sözcüğünün söylenip anlam taşıyabileceği erişilemez ama mümkün yerden haberdar değildi.”

Bu toplumlar arasında bazı kurallar vardır. Örneğin bir taç erkeği sadece toprak kadını ile evlenebilir. Doğan çocuk bir nevi tanrı kabul edilir.

Modh ile Mal adlı iki kız kardeş, Topraktır ve Taç erkekleri tarafından kaçırıldıklarında hayatları başka bir yöne ilerlemeye başlar.

Hikaye yaklaşık 50 sayfa kadar ve beni etkileyen birçok ince noktası vardı. Kitabın sistemindeki derinlik ve bütünlük beni etkileyen esas kısımdı.

“Okumak, sadece güç sahibi ile güçten yoksun arasındaki ayrımın bir işareti değil, gücün ta kendisiydi.”

İkinci kısımda Ursula K. Le Guin’in kitap okuma oranları ve gerçek okurla popüler kültürü takip eden kitleye değinirken, yayıncı firmaların olaya bakışını, kendi bakış açısıyla ortaya koymuştu ki bence gayet doğru bir yerden bakıyordu.

“Okumak bir iş birliği, bir katılımdır. Herkesin becerememesine şaşmamak lazım yani.”

Yazısını okurken, okumanın güç ve ayrıcalık olduğu dönemlerden bahsedişi ve günümüze gelindiğinde, ‘okurken uykusu gelen’ kişilerden ve ‘okuduğunu yaşayan’ kişilerden bahsedişinde, insanlara kitabı neden sevdiğimi anlatırken söylediğim şeyleri görmekse ayrıca hoşuma gitti. 

Hemen bunun ardından gelen Terry Bisson ile söyleyişisi kısmında Ursula K. Le Guin’in sorulara verdiği yanıtlarda keskin zekası okumak ayrıca eğlenceliydi.

Sonrasında kısa şiirleri ve tevazu üzerine yazısı gelmektedir.

“Hayranlık duyulacak bir nitelik, bir insani erdem olarak tevazu bugün ölüdür.”

Günümüzde sıkça yaptığımız  bir şeyden bahseder yazısında, bir kelimenin esas anlamı yerine bambaşka anlamda kullanmamızdan. Ancak bunun daha küresel ve daha uzun bir zaman aralığında kullanılmış olanından bahsederken, cinsiyetler arasındaki eşitsizlik ve dinlerin bunun üzerinde etkisinin etrafından dolaşır.

Kısacası sevgili okur, az sayfaya çok şey sığdıran insanları severim ve Ursula K. Le Guin şuanda benim gözümde öyle bir yazar. En azından kitap adı altında satılar kağıt yığınları arasında nefes almamızı sağlayan kişilerden biri olduğunu aldığı sayısız ödülle de kanıtlamıştır.

Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Kendinize iyi bakın…

XOXO


Adı:Yaban Kızlar
Yazar:Ursula K. Le Guin, Algan Sezgintüredi (Çevirmen)
Baskı tarihi:Ekim 2011
Sayfa sayısı:100
Format:Karton kapak
ISBN:9786055691455
Kitabın türü:Bilim-KurguEdebiyatHikaye (Öykü)
Orijinal adı:Wild Girls
Yayınevi:Versus Kitap Yayınları

“YABAN KIZLAR” için bir yorum

Yorum bırakın