A, Agatha Christie, Altın Kitaplar, Jed RUBENFELD, John Steinbeck, Kitap, Modern Klasikler, Polisiye, sel yayıncılık, Yapı Kredi Yayınları

MİNİ BİR KİTAP ÖNERİ LİSTESİ

Kitaplar; birbirini tanımayan binlerce insanın buluştuğu, benzer şeyler hissettiği yagane dünyalardır.

Merhabalar sevgili Meyus okuru,

Kendi şahsım adına konuşmam gerekirse popüler edebiyatı takip eden biri olamadım. Kitapların modası olmamalı, sadece çok satan listesinde diye kitaplığımızda olmamalı. bu naçizane düşüncemden yola çıkarak ve yeni yıl için sayılı zaman kalmışken size polisiye türünün ağırlıklı olduğu bilinen ama popüler edebiyat tufanına yakalanmayan birkaç kitap önermek için geldim sevgili okur.

Karakterlerine ve yazım tarzına aşina olduğum Christie’nin eserlerinin ağırlıklı olduğu bu listeyi sizin için derledim. Umarım yaklaşan yeni yılda kitaplığınıza eklemek isteyeceğiniz bir kitapla tanışmanıza vesile olurum.


1)CİNAYETLER KULÜBÜ- AGATHA CHRISTIE

Jane Marple ve 5 misafiri, birbirlerine faili meçhul cinayet öyküleri anlatmaya karar verirler. Cinayetler Kulübü, 13 kısa öykülerden oluşmuş, Christie okumaya başlamak için güzel bir başlangıç olmakla beraber sürprizlerle dolu bir kitap.

“İnsanlar birbirlerine çok benzerler. Ama neyse ki bunun farkında değillerdir…”

2)NİL’DE ÖLÜM- AGATHA CHRISTIE
Linnet Ridgeway, arkadaşının nişanlısı ile evlenen genç, güzel ve zengin bir kadındır. Linnet Ridgeway, ölü bir kadındır. Hercule Poirot’nun olduğu yerde ise hiçbir ölüm karanlıkta kalmaz sevgili okur.

“Yani bu işe nasıl başladığımı mı öğrenmek istiyorsun? Bilmem ki… İç sıkıntısı. Tembellik. Heyecanın verdiği zevk.”

3)OLAĞANÜSTÜ BİR GECE-STEFAN ZWEIG

Bazı kitaplar vardır sevgili okur, sizi içine çeker, ana karakterle öyle bir bütün olursunuz ki onun yaşadığı, hissettiği duyguları içinizde hissetmeye başlarsınız. Nerede ne yaptığı önemli değildir. Önemli olan o an ki ruhsal durumu ve bunun bize yansıtma şeklidir.

“Gülerek, sohbet ederek dalgalanan bir insan kalabalığının ortasında ben kendi kendimi arıyordum, içimdeki o yitik insanı arıyordum”

4)ON KÜÇÜK ZENCİ (ON KİŞİYDİLER)

Geçmişlerinde karanlık gölgeler bulunan on kişi bir adaya davet edilmiştir. Zenci (Asker) adasında bu kişiler birer birer ölmeye başlarken sırları da ortaya çıkmaya başlar.

“Biz ölümlüler yaşamla ölümü ayıran bir çizgi üzerinde yaşamaktayız.”

5)AY BATARKEN-JOHN STEİNBECK

Bir insan özgürlüğü söz konusu olduğunda neler yapabilir? John Steinbeck, Ay Batarken’de bunu bize küçük barışçıl bir kasaba üzerinden göstermiştir.

“Barışçı insan diye bir şey yoktur. Bunu ne zaman öğreneceksiniz? Dost canlısı insan yoktur. Anlamıyor musunuz?”

6)ANNE FRANK’IN HATIRA DEFTERİ

Savaşta en masum olanlar çocuklar ve yaşlılardır. Anne, bize bunu bize göstermektedir. belli bir ırka mensup olması bu gerçeği değiştirmemekle birlikte unutmayalım sevgili okur. o bir çocuk ve burada yazılanlar onun ölmeden önce yazdıkları.

“Öldükten sonra da yaşamak istiyorum.”

7)DOĞU EKSPRESİNDE CİNAYET

Agatha Christie’nin, bu kitabı İstanbul’da Pera Palas Oteli’nde kaleme aldığı söylenmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere bir trende işlenen ‘mükemmel’ işlendiği düşünülen bir cinayetten bahsetmektedir. ancak unutulan tek şey küçük ayrıntılarda çok şey gören sevgili dedektif hercule poirotda vardır.

“Sadakat ve bağlılık. Güç bulunur şeyler bunlar. Parayla da satın alınamaz.”

8)BİR CİNAYETİN PSİKANALİZİ

Sigmund Freud’un, rakibi ve öğrencisi Carl Jung ile birlikte Amerika’ya geldikten sonra ölmekten sonrada kurtulan histerik kurbanı katili bulmak için tedavi ederken bizde psikanalizin bir cinayetin çözümünde ne kadar etkisi olduğunu görmekteyiz.

“Mutluluğun esrarlı bir yanı yoktur. Mutsuz insanlar birbirine benzer.”

9)PORSUK AĞACI CİNAYETİ

İş adamı olan Rex Fortuscue, bir sabah içtiği bir fincan çaydan sonra fenalaşır ve hayatını kaybeder. İnceleme yapıldığında cebinde bir avuç çavdar bulunur sonrasında ise zehirlendiği anlaşılır. Ancak bu cinayet bir başlangıçtır.

“Delilik insanı daima korkutur. Çünkü bir çılgının kafasının nasıl çalıştığını katiyen bilemezsiniz. Onların ne yapacağını tahmin edemezsiniz.”

10)KADER KAPISI-AGATHA CHRISTIE

Kader kapısını, Agatha’nın diğer kitaplarından ayıran yönlerinden biri cinayetten çok gündelik hayatın ağır basmasıdır. Zaten ortaya çıkan cinayet mesajı da bu gündelik işlerini yaparken Tuppence’ın eline geçen kitaptaki şifreden bulunur. Araştırmaları onlara gösteriyor ki geçmişte köşkte gerçektende bir takım olaylar yaşanmıştı ve cinayet işlenmişti. Üstelik olaylar çözülmek için altmış yıl beklemişti.

“Etrafındakileri kandırmak… Bu da pek eski bir hikâye, pek eski bir oyundur.”



Yazı ile ilgili düşüncelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Kendinize iyi bakın…

XOXO

Lütfen yazımıza puan verin…

Yorum bırakın